Jak ukisić kapustę? Domowe kiszenie kapusty krok po kroku.

Kapustę można kisić o każdej porze roku. Przez cały rok można mieć zdrową kiszonkę o probiotycznych właściwościach, z mnóstwem witaminy C.

Kisić kapustę można nie mając beczki czy wielkiego kamiennego naczynia, wystarczą szklane słoiki, takie o pojemności  od 0,5 l do 1 l i większe.
Kiszenie kapusty jest proste bardzo łatwe, kapusta kisi się sama. Do kiszenia kapusty potrzebna jest tylko kapusta i sól.
Wystarczy ją poszatkować lub pokroić, posolić, wygnieść żeby puściła sok.
Bardzo wskazanym dodatkiem jest marchewka. Można też dodać kminek i listek laurowy.

Porada

  • Na kilka dni przed szatkowaniem, główkę kapusty można umieścić w ciemnym pomieszczeniu o temperaturze około 15 stopni. Po upływie czterech dniach można taką kapustę poszatkować. Z braku dostępu do światła w kapuście zanika chlorofil i związki siarki, które odpowiedzialne są za gorzkawy smak i nie przyjemny zapach kapusty. 
  • Im drobniej i cieniej poszatkowana kapusta, tym szybciej i więcej soku puści. 


Przygotowanie

  • Przed szatkowaniem kapustę należy najpierw umyć, odrzucić zewnętrzne brzydkie liście. Przekroić na 4 części i wykroić głąb. Następnie resztę kapusty cienko poszatkować.
  • Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać do kapusty.
  • Warzywa umieścić w dużej misce, dodać sól tylko kamienną (płaską łyżkę soli 20 gramów na 1 kilogram kapusty) oraz ewentualnie 2 łyżeczki kminku. (Można dodać 2 jabłka obrane, pokrojone na ćwiartki bez środka).
  • Składniki wymieszać i bardzo mocno ugnieść, aby kapusta puściła soki. Czynność ugniatania powtórzyć jeszcze dwukrotnie, za pół godziny i za godzinę.
  • Jeśli do kiszenia używamy szklanych słoików przed włożeniem kapusty należy słoiki wyparzyć, zakrętki też.
  • Kapustę nakładamy do słoików partiami, każdą mocno ubijając żeby usunąć spomiędzy kawałków pęcherzyki powietrza. Soku powinno być tyle żeby przykrył kawałki warzyw. Piana podczas nakładania to naturalne i w niedługim czasie zanika sama.
  • Słoiki napełniłam niezupełnie do pełna. Należy pamiętać, że podczas kiszenia wytwarzają się gazy i będą unosić zawartość, która może nam kipieć. Najlepiej więc nałożyć kapusty do ¾ wysokości słoika.
  • Wieczko może się wybrzuszać, wtedy należy odkręcić i ponownie zakręcić słoika aby wypuścić powstałe gazy w słoiku. Jeśli zawartość będzie kipiała to należy ugnieść ją ponownie wyparzoną łyżką.
  • Kapusta powinna być lekko ukiszona po 5-6 dniach zależnie od temperatury panującej w pomieszczeniu.

Obraz Feelgoodpics z Pixabay


Inne artykuły o podobnej tematyce

Jak kisić buraki na domowy barszcz czerwony?