Zakwas z buraków nie jest wcale taki trudny do zrobienia. Należy pamiętać, że proces fermentacji trochę trwa. Proces kiszenia buraków zależy od temperatury otoczenia. Im jest cieplej, tym szybciej przebiega. Jeśli naczynie z burakami odstawi się do chłodniejszego pomieszczenia, cały proces może zająć nawet 10 dni.
Żeby przyspieszyć proces kiszenia, można do naczynia z burakami i wodą dodać nieco zakwasu z poprzedniego kiszenia.

Najlepszym naczyniem do kiszenia jest kamionkowy garnek (opcjonalnie odpowiedniej wielkości szklany słój).
Garnek kamionkowy sprawdza się również do kiszenia kapusty i ogórków, dlatego jest bardzo praktycznym naczyniem w każdym domu.
Należy pamiętać o ich odpowiedniej sterylizacji (wyparzonych) przed włożeniem do nich buraków.

Zakwas z buraków można przechowywać w chłodnym miejscu nawet przez kilka tygodni. Należy jednak pamiętać, by znajdował się w wyparzonych, szklanych naczyniach szczelnie zamkniętych. W przeciwnym razie zakwas może zacząć pleśnieć.

Składniki:

  • 2,5 kg buraków,
  • 2,5 l wody,
  • skórka z kromki żytniego chleba,
  • 2–4 ząbki czosnku,
  • świeży imbir około 5 cm,
  • 2-3 listki laurowe,
  • 4-6 ziarenek ziela angielskiego
  • 1 łyżka soli

Przygotowanie:

  1. Buraki należy dokładnie umyć pod bieżącą wodą, obrać i pokroić w miarę na cienkie plastry.
  2. Ząbki czosnku przekrój w poprzek lub rozgnieść.
  3. Świeży imbir można obrać pomagając sobie zwykłą kuchenną łyżeczką. Wystarczy zeskrobać przy jej pomocy wierzchnią warstwę imbirowej skórki.
  4. Wszystkie składniki umieścić w garnku i zlać przegotowaną ostudzoną osoloną wodą.
  5. Do garnka dodaj skórkę z chleba.
  6. Na koniec do naczynia dodaj liście laurowe i ziele angielskie.
  7. Należy zadbać o to, by buraki znajdowały się na dnie naczynia. Jeśli będą wystawać ponad powierzchnię wody, mogą zacząć pleśnieć. Można docisnąć małym talerzykiem a na nim postawić słoik z wodą.
  8. Garnek przykryć ścierką lub gazą.
  9. Naczynie odstawić w miejsce, gdzie panuje pokojowa temperatura, na 3–5 dni.
  10. Jeżeli zakwas z buraków nabrał kwaśnego smaku, proces kiszenia jest zakończony.
  11. Sok z kiszonych buraków odcedź, przelej do czystych szklanych butelek lub słoików i zakręcić. Sok można przechowywać w lodówce.
  12. Buraki można wykorzystać i przygotować z nich barszcz czerwony, smaczny bo zrobiony z zakiszonych buraczków.

Obraz congerdesign z Pixabay


Inne artykuły o podobnej tematyce

Idealny na święta barszcz babci Aurelii!