Przepis – Bolognese z suszonymi pomidorami OLE! w cieście francuskim

Składniki:

  • 2 puszki krojonych pomidorów
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 500g mielonego mięsa wołowego
  • ½ pęczka posiekanej pietruszki
  • 1 duża marchewka
  • 1/3 słoika suszonych pomidorów z pieprzem marynowanym w oleju z ziołami OLE!
  • 1 jajko
  • rulon ciasta francuskiego
  • 20g startego żółtego sera
  • czarnuszka lub czarny sezam do posypania

Cebulę podsmażamy na oleju lub maśle. Kiedy się zarumieni, dodajemy posiekany/wyciśnięty czosnek oraz startą na małych oczkach marchewkę. Dodajemy mięso i smażymy, aż zmieni kolor. Dodajemy pomidory z puszki. Smażymy na średnim ogniu przez ok. 20 min, co jakiś czas mieszając.
Na koniec doprawiamy i dodajemy posiekaną pietruszkę oraz pokrojone suszone pomidory. Odstawiamy do ostygnięcia. Rozwijamy ciasto francuskie i dzielimy na dwie równe części, na jednym płacie układamy nadzienie. Przykrywamy drugim płatem. Sklejamy brzegi za pomocą widelca. Wierzch smarujemy jajkiem i posypujemy sezamem lub czarnuszką. Pieczemy w 180oC (piekarnik musi być dobrze rozgrzany) przez ok. 30 min.